lördag 24 oktober 2009

Miljöpartiet de röda

I diskussionen om vad som skulle kunna ske, om det hypotetiska skulle inträffa att ett främligsfientligt parti skulle bli vågmästare i riksdagen, har först fp-ledaren Jan Björklund och därefter statsminister Fredrik Reinfeldt öppnat för samarbete med miljöpartiet för att undvika en av alla oönskad vågmästarroll.

Inviten avvisas av språkröret Peter Eriksson med att avståndet till moderaterna är för stort. Uppenbarligen väldigt mycket större än till arvtagaren till Sveriges Kommunistiska Parti, där fortfarande framstående företrädare kallar sig kommunister av hela sitt hjärta. Med dem kan Peter Eriksson t o m sätta sig i gemensam regering. Men samarbete med moderaterna i en nödfallssituation för att undvika att främlingsfientliga krafter kan spela ut blocken mot varandra det är avståndet alldeles för stort för.

Tack och lov är avståndet allt större mellan språkrören och deras gräsrötter. För de som fortfarande har kvar sin anknytning till partiets rötter, är blotta tanken att miljöpartiet skulle höra hemma i ett av blocken groteskt. Forsatt Alliansstyre efter valet 2010 innebär att Peter Eriksson vare sig är minister i en vänsterregering eller språkrör.

Inga kommentarer: