lördag 24 oktober 2009

Festligt på IP i Ljusdal!

I helgen är det fest på IP i Ljusdal - bandyfest. Efter mer än trettio års bandyfester - tack vare idésprutan Björn Swartswe - var vädrets makter inte nådiga sista finaldagen i fjol. Trots att detta kunde lösas ganska enkelt genom att köra finalmatcherna i Dina Arena i Edsbyn bröt paniken ut i helt oproportionerliga former. World Cup i bandy flyttas i två år till Sandviken i avvaktan på om Ljusdal bygger en egen hall. För två veckor sedan avgjordes årets Cup i Göransson Arena i Sandviken. Sportsligt av hög klass, men någon folkfest à la Ljusdal blev det inte och kan nog aldrig bli.

Ljusdal ger sig dock inte. I går kväll var det högtidlig invigning av Bandyduellen mellan Ljusdals BK och Bollnäs GIF. Ljusartisteri, stämningsfylld musik, fanborg och en bandyis fylld av knattar på skridsko. Härligt! Och LBK-ordföranden Yvonne Oscarsson leder hemtagandet av Cupen till Ljusdal 2011. Ska någon lyckas är det hon.

LBk stretade på bra i en fartfylld öppningsmatch i går kväll. Sista kvarten rann det dock iväg. Det är skillnad på effektivitet mellan Elitserie och Allsvenskan. Hoppas LBK kan täta i nattmatchen om några timmar. I eftermiddags var det dags för veteranmatch. Bollnäs vann på straffläggning efter 6-6 i full tid. Både i andra halvlek och i straffläggningen räddades GIF-arna av den inlånade LBK-keepern Lasse Öhman, även om Mårten Pahlbäck i LBK-buren gjorde kvällens mest spektakulära räddning. Lasse skulle lätt ta en plats i buren på elitnivå också idag.

Det var en särskild känsla att se veteranerna på isen igen. Lasse Öhman och Håkan Forsgren borde absolut ha fått chansen på landslagsnivå på den tiden det bar sig. Sergei Zimin, förste ryssen i LBK, och Maxim Potechkin har båda LBK-hjärta. Tord Amré var samma måltjuv som han alltid varit. Mina egna ögonstenar Stefan Blom och Micke Djäkner gjorde väl inte någon av sina mer minnesvärda matcher i kväll. Mycket bättre fart under skridskorna var det på bröderna Tommy och Lännart Nilsson. Bandyfest!

Inga kommentarer: