måndag 2 februari 2009

Helt näck (II)! - Försvarsdebatten

En märklig debatt, men mycket typisk svensk, har brutit ut om försvaret. Å ena sidan ett antal kritiker som från olika utgångspunkter konstaterar, att det gått alldeles snett med försvarets utveckling och inriktning. Å andra sidan ett antal försvarspolitiker av olika/alla kulörer, som hänvisar till en enig försvarsberedning i somras – allra mest ledamöter av sagda beredning.

Det allra värsta tycks vara att avvika från den eniga försvarsberedningens i guldskrift tryckta sanningar. Att folkpartiets Allan Widman hade ett särskilt yttrande om Sverige och NATO upprörde och upprör resten av försvarsberedningen betydligt mer än t ex Rysslands överfall på Georgien i höstas. Och då är det inte åsikten om NATO som upprör så mycket, som att Allan Widman mälde sig ur och dristade sig till en egen uppfattning, om än på ett litet stickspår.

Men just här ligger problemet med försvarsberedningen. Den tillkom för att långsiktigt analysera den säkerhetspolitiska utvecklingen och kunna dra slutsatser om möjliga vägval, när allt ännu inte var självklart. Kanske rent av något så osvenskt som en eller rent av flera ’second opinion’. I början fanns det åtminstone antydningar till detta.

Med tiden har ledamöter kommit och gått. Idag består beredningen nästan uteslutande av dagspolitiska försvarspolitiker från riksdagens försvarsutskott. Nu handlar det om att sy ihop kompromisser, som ingen ska kunna avvika från den korta vägen till nästa riksdagsbeslut runt hörnet. Slutresultatet blir lika ointressanta som slätstrukna rapporter som den i somras.Är det någon som tror att ett antal partier som aldrig gillat krigsfartyg eller stridsflygplan än en gång kommit till samma slutsats fast denna gång baserat på helt nya förhållanden i omvärlden?

Hade försvarsberedningen gjort sitt jobb i den analys av Rysslands utveckling som dåvarande försvarsministern Leni Björklund beställde, borde inte Georgien-överfallet ha kommit som någon överraskning. Nu gäller det bara att låtsas som om detta inte hade någon betydelse. Försvarsberedningen är lika naken som kejsaren hos H C Andersen.

Inga kommentarer: