tisdag 24 november 2009

I väntan på Batljan

I dag är det budgetdebatt i Stockholms läns landstingsfullmäktige. I morgon också. Frustrationen hos den rödgröna Vänsteralliansen är betydande över att opinionsgapet är så stort till den borgerliga majoriteten bara ett år före nästa val - ja, det är ju faktiskt bara tio månader kvar.

I talarstolen tog de socialdemokratiska oppositionsledaren Ingela Nylund Watz i så det knakade i den sista budgetdebatt hon deltar i innan det är dags att lämna landstingspolitiken. Någon succé blev det aldrig. Nu sprakade det av klasskampsretorik och socialistisk ägandeideologi. Fler än en socialdemokrat från länets mindre kommuner måste ha skruvat på sig av obehag. Det är knappast receptet att vinna de många medelklassväljare i länets villaområden, som håller i rösterna som avgör politikens framtid i Stockholmsregionen.

Nästa budgetdebatt leds socialdemokraterna, någon Vänsterallians finns väl knappast kvar två månader efter valet i september 2010, enligt envisa rykten av avgående kommunalrådet i Nynäshamn, Ilija Batljan. Vi är många som ställer stora förhoppningar på Batljan om ett tydligt brott med gamla socialistiska låsningar i landstingspolitiken. Vallgravarna i Stockholmspolitiken behöver fyllas igen - för medborgarnas bästa i Stockholmsregionen. Är Ilija kapabel att förverkliga detta paradigmskifte? Eller är han en Dr Jekyl och Mr Hyde? En socialliberal ledare för Nynäshamnspolitiken och en dogmatisk socialist i länspolitiken? Vem vågar spela roulett om detta i landstingsvalet 2010?

Inga kommentarer: