torsdag 5 november 2009

Brage é lagé

En ljum sensommarkväll för två år sedan satt jag på Vallentunavallen tillsammans med folkpartiets gruppledare i Vallentuna, Gunnel Orselius Dahl, och tittade på division 2-fotboll mellan Vallentuna och IK Brage. Brage vann efter visst besvär. Det var en trevlig match men ljusår från de höjder Brage bjöd på i början av 80-talet på dåvarande högsta svenska elitnivå. Det var något man nu bara kunde drömma om.

1980 tog sig Brage tillbaka till Allsvenskan under tränaren Rolf Zetterlund. En rad unga talangfulla spelare som målvakten Bernt Ljung, som gick till AIK och ersattes av Bengt Nilsson. Försvarsresen Göran Arnberg och den målfarliga anfallsduon Thomas Nilsson och Roger Hansson. Både 1980 och 1981 blev det hedrande fjärdeplatser. Det blev också UEFA-Cupspel med en minnesvärd hemmamatch på Domnarvsvallenmot det nya tyska topplaget Werder Bremen med bl a Rudi Völler som målspruta. Den enda match jag sett live på Vallen. 1991 var den elva säsonger långa sviten i Allsvenskan över.

För två år sedan tog sig Brage ändå upp i division 1, där förra året blev ett väldigt tungt förstaår. Vem hade kunnat ana att det redan i år skulle bära ända till kval till Superettan? Ett kval som inleddes med hemmavisnt på Vallen i söndags med 2-1. I kväll tog Brage steget upp i Superettan, ett av svensk elitfotbolls två finrum med en 1-0-vinst i bortamötet i Göteborg mot Qviding, som nu får lämna Superettan. På två år från division 2-fotbollens bakgårdar till Superettan. Brage har något på gång!

Inga kommentarer: