måndag 9 november 2009

Fotbollsvåld och riktiga brott

Sedan Djurgården i går kväll besegrat Assyriska på Stockholms Stadion i kvalet till Fotbollsallsvenskan misshandlades flera av spelarna i Assyriska av s k glädjerusiga Djurgårdssupportrar. Djurgården riskerar böter för en händelse, som det är arrangörens absoluta skyldighet att förhindra. Ungefär lika allvarligt som att visa en skylt på en samvetsfånge i Eritrea på Gamla Ullevi.

I Bandyns Eliserie upptäcktes efter tre spelade omgångar att årets nykomling, det gränsöverskridande samarbetet över Torne älv Haparanda Tornio Bandy, spelat med spelare som inte registrerats på rätt sätt. Spelarna är sedan länge odiskutabelt klara för Haparandaklubben. Det råder inga oklarheter om spelarnas hemvist, men pappaersexercisen har brustit. Haparanda hotas av Bandyförbundet inte bara med böter utan också att förlora de tre poäng, som överraskningslaget spelat ihop.

För Haparanda Tornio kan poängavdraget i värsta fall bidra till nedflyttning vid säsongens slut. Något sådant är inte att vänta för Djurgården, som inte klarade av sin skyldighet att skydda gästande lags spelare från misshandel. Förlorade poäng i gårdagens match skulle innebära att Djurgården spelade i Superettan nästa år. Det är skillnad på pappersbrott och överfallsbrott.

Inga kommentarer: