lördag 4 juli 2009

"populistiskt och gubbigt."

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har hållit tal i Almedalen. Det har alla partiledare gjort denna vecka. Inget konstigt alls. Inför talet har media skrivit om att kristdemokraterna står inför valet att bli ett mer nykonservativt parti. Inte så spännande så det förslår det heller.

I efterhand har talet karatäriserats som ett angrepp på kultursidorna. I den innevärld vissa kultursidesskribenter lever i så är det detsamma som DN Kultur. Det är ju bara dess kultursidor som räknas. På dagens kultursidor i DN beskrivs Göran Hägglunds tal som ett angrepp på "de intellektuella". Men det är inte sant. Precis, tvärtom! Det var en kritik mot DNs kultursidor.

När Göran Hägglund talar om "kultursidornas idisslande av dekonstruktioner av könet", känner sig en av idisslarna på DNs ledarsidor så ifrågasatt, att det hela avfärdas som "populistiskt och gubbigt". Det hör ju till det gängse regelverket att få använda vilka kränkande tillmälen som helst mot den som har annan åsikt, medan det är "sexism" att göra det i motsatt riktning.

Detta fick ju Ulf Lundell smaka på för en del år sedan, när han besvarade en kränkande rescension. Rescensenten däremot fick ju en gratis inträdesbiljett på DNs kultursida. Häromdagen såg jag en rescension av en Lundell-konsert i Borlänge, där en annan rescensent förvånades över den oväntade åldersblandningen i Ulf Lundells publik. Den, som sedan många år fått uppleva Ulf Lundells sommarkonserter på Soliden på Skansen, vet ju att Ulf Lundells publik just innehåller alla åldrar av båda könen - det "vanliga folket" som Göran Hägglund talar om. Men, det stod det inget om i 10p-kursen i genusteori.

Att DNs kultursida lever sitt eget liv är nog främst dess eget problem. Det återspeglar den svenska företeelsen att alla problem måste ha ett enkelt systemsvar. Endast så kan man välta över allt ansvar för sin egen tillvaro på något annat. Eget personligt ansvar är reaktionärt! För några årtionden sedan dominerades den högljudda och enkelriktade debatten på våra universitet av marxister och nymarxister. Idag är det genusvetare. Liksom då är de tongivande debattörernas särskilda hemvist DNs kultursidor.

Vad var det nu som Göran Hägglund talade om i Almedalen? Visst var det om "det vanliga folket", men det var framför allt om frihet. Av döma av talet står friheten högt i kurs i åtminstone de tre mindre Allianspartierna. Allt det Göran Hägglund sade i sitt Visbytal, skulle också en folkpartiledare kunna säga. Om han inte gör det, så är det i alla fall inte Göran Hägglunds fel.

1 kommentar:

Magnus J sa...

Jag lyssnade på Hägglunds tal och förväntade mig att publiken mest skulle bestå av pensionärer med tanke på talets innehåll och utformning. Blev lite överraskad när så icke var fallet; en rätt så blandad lyssnarskara. Kan till viss del instämma i Hägglunds kritik mot likformigheten på kultursidorna, men det är ju faktisk något som även de politiska partierna kan kritiseras för; likformighet,
En omläsning av Lundells roman "Friheten" bjuds det på här.
http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=916