tisdag 7 juli 2009

Sofia Jannok

Sofia Jannok är årets genombrott på den svenska musikhimlen. På den samiska musikhimlen har hon stått högt i flera år. I mörkaste januari lanserades hennes andra CD-skiva på Nalen - Ássogáttis - By the Embers. Ett par veckor senare kunde jag lyssna till henne på Bio Norden under Jokkmokks marknad, där salen var fylld av entusiastiska samiska ungdomar.
Unga samiska artister som Sofia Jannok och Simon Issat Marainen visar upp en förmåga och ett själförtroende, som gör att de kan gå hur långt som helst. Båda har fått de finaste samiska kulturutmärkelserna. Sofia Jannok var för en vecka sedan värd i programmet Sommar.
När Sverige högtidlighöll övertagandet av ordförandeskapet i EU onsdagen den 1 juli på Skansen i närvaro av hela EU-kommissionen, var Sofia Jannok en av artisterna, som till stor uppskattning visade upp det finaste Sverige har. Och dit hör Sofia tveklöst. Det säger väl tyvärr alldeles för mycket att de svenska värdarna inte inser hyckleriet att visa upp Sofia Jannok, samtidigt som den politiska oförmågan och oviljan att på allvar erkänna samernas rätt till ökad autonomi år ut och år in dras i långbänk oavsett politisk majoritet i Sveriges riksdag.
I går kväll gjorde Sofia Jannok ett bejublat framträdande vid Musik vid Dellen i Järnbruksmuséet i Iggesund, sista stoppet på hennes sommarturné. I slutet av juli står Sofia Jannok åter på scen vid Stockholms Jazzfestival. Då har sommarstockholmarna möjlighet att upptäcka vilken tillgång det samiska urfolket är för Sverige. Kanske måste erkännandet komma underifrån, när perspektivet ovanifrån är fullständigt förblindat?

Inga kommentarer: