torsdag 30 april 2009

Äntligen! Adil Hakimjan får stanna!

Ett glädjebesked från Migrationsöverdomstolen till Valborgshelgen. Adil Hakimjan, uighuren från Xinjiang i Kina som internerades på Guantanamo får stanna i Sverige, trots alla möjliga och omöjliga ansträngningar från Migrationsverkets sida.

Är det månne det synbarliga resultatet av att Utlänningsnämnden lades ned och överprövningen av asylärenden fördes till domstolsprövning? Mig stärker det i alla fall i övertygelsen sedan min tid som statssekreterare för invandrar- och flyktingfrågor i början av 90-talet. Också Migrationsverket bör läggas ned!

Kan vi våga hoppas på att förnuftet får råda också för den romska flickan Lollo från Kroatien som bor i skyddat boende, sedan pappan hotat med att ta livet av henne? Att Migrationsverket anser att hon ska tillbaka till Kroatien, ett land på Balkan, där romer närmast är fredlösa, ger sig självt. Ett Kroatien som en del tycks anse nästan klart att bli nästa fullvärdiga medlem av EU.

Och hur blir det med Rafael Samedov i Hallstavik? Han som Migrationsbverket anser först ska åter till Azerbajdzjan för att vi sedan får se, om han lyckas ta sig tillbaka till flickvän och några månader gamla dottern i Roslagen.

Inga kommentarer: