måndag 6 april 2009

Anders Fogh Rasmussen

heter NATOs nye generalsekreterare. NATO är att gratulera. Europas mest framgångsrike politiska ledare på 2000-talet tar över rodret i den transatlantiska säkerhetsgemenskapen. Jag minns, när jag var i Köpenhamn med Nordiska Rådet och Anders Fogh just hade blivit Danmarks statsminister. Nordiska socialdemokrater formligen vräkte sig i nedlåtande kommentarer och omdömen om den man, som det senare skulle visa sig effektivt försatte dansk socialdemokrati i opposition. Och som dessutom tvingat denna socialdemokrati till en radikal anpassning till den politik Anders Fogh så framgångsrikt fört som dansk statsminister. Jag medger gärna, att jag inte är så förtjust i den i riktigt alla avseenden.

Efter en del turer blev det till slut Barack Obamas ord som fällde utslaget vid NATOs toppmöte. Anders Fogh var Obamas tydliga val bland europeiska politiska ledare. Det ger nog en och annan av Obamas entusiaster i bl a Sverige en del att tänka på.

Att Anders Foghs europeiska supportrar i Berlin och Paris däremot vägde lätt i ansträngningarna att övertyga Turkiet om hans kandidatur är också alldeles klart. Om man med sådan kraft i olika sammanhang förklarar Turkiet olämpligt att ingå i EU, får man väl räkna med att ens ord väger lätt. Att Turkiet haft synpunkter på att NATO kräver solidaritet i kampen mot terrorismen och att Danmark sett lätt på PKKs aktiviteter i Danmark går förståss inte ihop. Obama och Anders Fogh har nu försäkrat Turkiet om att ta detta på större allvar.

Inga kommentarer: