onsdag 10 mars 2010

"Vi befinner oss i Sverige"

hävdar allsvenska Brommapojkarnas sportchef som skäl till att man i klubbens elitlag bara får tala svenska. 2009 var ett stort år för Brommapojkarna, som överlevde sin första säsong i Allsvenskan. Grattis!

2009 var också det år vi högtidlighöll minnet av Märkesåret 1809, när det svenska riket brutalt klövs av den ryske tsaren Alexander. Människor har sedan urminnes tid sida vid sida talat både samiska, finska och svenska i Sverige. Delningen 1809 lämnade människor som talade alla dessa språk på båda sidor riksgränsen. På svensk sida inleddes i sinom tid en stark och brutal försvenskningsrörelse, som mycket effektivt suddat ut vetskapen om att Sverige alltid varit och fortsatt är flerspråkigt. BPs sportchef är bara en som missade uppvaknandet 2009.

2009 fick Sverige sin första språklag, som tydligt slår fast att svenska är officiellt språk i Sverige. Men språklagen slår också fast de historiska minoritetsspråkens legala status. Det gäller finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Men, det har Ola Danhard ingen susning om. I fotboll räcker det ofta långt att bara kunna använda huvudet till att nicka en boll.

Inga kommentarer: