onsdag 5 november 2008

USA kan!

Så har då USA valt sin första afroamerikanske president. Jag har träffat många det senaste året som hävdat, att USA inte ännu är moget att välja en svart president. Även om jag hade föredragit John McCain som president, så har jag inte tvivlat på vad USA kan. USA kan, som Barack Obama trumpetat ut. Och där är vi helt överens.

Det är rätt intressant, att så många svenskar som så starkt förordat Obama denna gång, samtidigt hör till de som ofta vädrar sina traditionella fördomar om USA - inte sällan rent USA-hat. Visst kan man vara kritisk mot inslag, även viktiga sådana, i amerikansk både inrikes- och utrikespolitik. Men, vilket jag en gång lärde mig under den svenska Vietnam-rörelsens glansperiod, ingenstans var kritiken mot Vietnamkriget både intelligentare, skarpare och starkare än just i USA.

I USA kan man ha en antikrigsrörelse mot det egna landets regering av en omfattning som i inget annat land i världen. I USA kan man ställa sittande president inför domstol. Det har både Nixon och Clinton fått erfara. Och där kan sittande president nagelfaras av fria och oerhört effektiva media på ett sätt, som man bara kan drömma om i resten av världen. Och i USA kan man välja en svart president. I Europa har man många högdragna kritiska synpunkter på USA. Men, när får vi en svart president eller premiärminister i Tyskland, Frankrike, Storbritannien eller för den delen i Sverige? USA kan.

1 kommentar:

PerGu sa...

Precis, i demokratin USA har man äntligen lyckats med ett val utan strul i Florida och tidigt utropande av president i nyhetskanalen FOX. Som sagt allt är inte bra i USA men valet visar att alla kan lyckas oavsett hudfärg, Synd att Barak inte var kvinna.

Här hemma i Sverige så är vi ju tyvärr för bra på seregation och för dåliga på integration.
Jag anser att vi själva måste integreras i världen, vi är ju bara 9 miljoner och det finns 5 miljarder andra människor där ute som inte är svenskar.

Varför inte slopa höstlovet och lägg det när Ramadan är.