onsdag 18 mars 2009

Dagens gladiatorspel

SVTs sändningar från SM-slutspelet i bandy har varit en lysande propagande för idrott och individuella iskonster av högsta klass. Glädjande med så många TV-tittare! Det var en njutning att skåda Michael Carlssons virtuosa genomåkning och avslutande 2-1 mål till Västerås SK i den avgörande semifinalmatchen mot Sandvikens AIK i går kväll. Jag är visserligen rädd att VSK är ett större hot mot Byns kanske sjätte raka SM-guld i lördagens finalmatch på Studenternas i Uppsala, men det var en seger för idrotten, när den är som störst.

Tyvärr har ishockeyns slutspel och kvaldramatik bjudit på alldeles för mycket av motsatsen till bandynpropagandan. Hade Michael Carlsson försökt sig på samma eleganta avklädning av motståndarlaget i ishockey, hade risken varit stor att någon av motståndarnas bulldozers hade sett till att han fått bäras av banan. Bandy går ut på att spela ut motståndaren. Dagens ishockey går ut på att med alla medel stoppa motståndaren och göra honom speloförmögen.

Antikens gladiatorspel byggde på publikens längtan efter att se blod och död. Är det vad dagens ishockey satsar på? Domarna blundar alldeles för ofta. Jag såg tidigare i vintras en Brynässpelare i matchens inledning massakrera Luleåbacken Radek Phillip två meter framför domaren. Phillip återkom aldrig in i matchen mer. Matchstraff hade varit naturligt! Domaren lät spelet gå vidare utan åtgärd!

De brutala överfallen på Leksands Antti-Jussi Niemi och Luleås Linus Omark senaste veckan är andra exempel på att domarna inte bara missar utan tydligen är helt med på noterna. Ibland kan det kanske skyllas på rädslan för hemmapubliken t ex på Hovet eller i Scandinavium, men det är tyvärr inte hela sanningen. Tack och lov att ishockeyns disciplinnämnd stängde av Rögles Mathias Tjärnqvist, när domaren Ulf Rönnmark svek idrotten. Varken Tjärnqvist eller Rönnmark borde någonsin få visa sig på is mer!

Har för resten någon sett den skyldige åka fram till offret efteråt och kolla hur det gick, än mindre beklaga resultatet? När råskinnens coacher tillfrågas är deras linje alltid att ursäkta allt som skett. Råskinnen vet ju att de bara gjort det som förväntas. Överfallen är inga misstag. De är helt avsiktliga. Tacka vet jag bandy!

Inga kommentarer: