söndag 5 oktober 2008

Inga ursäkter för terrorism!

I en våldsam attack genomförd av den kurdiska terroristgruppen PKK mot en turkisk militärpostering i sydöstra Turkiet dödades 15 turkiska soldater på fredagen. 23 terrorister miste också livet. PKK opererar från baser på den irakiska sidan av gränsen, varifrån man återkommande genomför terrorattacker in på turkiskt territorium.

PKK som drabbat den kurdiska befolkningen skoningslöst sedan 25 år tillbaka har för länge sedan förlorat kampen om den kurdiska befolkningens stöd i Turkiet. Dess stöd är dock fortfarande starkt i exilkurdiska grupper runt om i Europa.

I en alltmer desperat kamp ser PKK nu sitt främsta mål i att destabilisera den demokratiska utvecklingen i Turkiet - en utveckling som kommer att göra kurdisk separatism förlegad i ett land där kurder och turkar lever sida vid sida i regioner, städer, byar och i familjer runt om i Turkiet. Turkiet blir alltmer som resten av Europa ett land där gränser spelar mindre roll och där nya gränser skulle föra utvecklingen tillbaka. Dit längtar väldigt få kurder förutom PKK och deras sympatisörer utomlands.

Det nuvarande regeringspartiet AKP är den starkaste demokratiska drivkraft Turkiet någonsin haft. Det har en stark strävan i riktning mot ett EU-medlemsskap och att skapa försoning med sina grannar inte minst i Armenien. Därav dess framgångar också bland kurder i sydöstra Turkiet. Det är detta PKK ser som sin sista desperata kamp att störa.

Den senaste PKK-attacken har fördömts av både EU, NATO och USA. Än viktigare är det kraftiga fördömandet från det irakiska presidentämbetet, som leds av kurden Jalal Talabani. I uttalandet utlovas åtgärder för att förhindra nya attacker från irakiskt territorium och att göra slut på PKKs närvaro i norra Irak. Det återstår att se om det finns kraft bakom detta stöd till fortsatt demokratisk utveckling i regionen.

I min bloggdebatt för en månad sedan om kurdisk terrorism var det omöjligt att få Fredrik Malm att ta ordet terrorism i sin mun om PKK och än mindre att fördöma denna. Jag förstår att det kan vara farligt för den som vistas mycket i regionen att göra detta, men det kontrasterar onekligen flagrant mot att gå till frontalattack mot Turkiet för att man satt turkiska namn på kurdiska blommor.

När Hamas eller Hizbollah går till terrorattack mot israeliska soldater är det terrorism. När PKK gör detsamma mot turkiska soldater är det också terrorism. Man kan inte ursäkta PKK med att det företräder någon som inte har rätt till sitt land. Det hävdar också Hamas och Hizbollah. Det finns inga ursäkter för terrorism. Det borde inte minst de som vill hävda kurdernas rätt till demokrati och mänskliga rättigheter våga ta i sin mun. Att så inte sker ger PKK ett hopp om att fortsatt terrorism lönar sig. Det är deras sista halmstrå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men snälla Lennart, är det inte dags att du tar det tar det lite lugnt nu? Vår debatt har inte handlat om huruvida jag stödjer våld mot civila - det vet du att jag inte gör - utan om ditt reservationslösa stöd till Ingmar Karlsson i debatten om hans agerande mot en rad kritiker.

Dock, gällande den senaste attacken från PKK så är det intressant att veta din uppfattning om att döda uniformerade soldater i strid. Sedan när blev det terrorism?

Terrorism är urskillningslöst dödande av civila i syfte att sätta skräck. Inte att i eldstrid döda soldater i krig. En israelisk soldat i tjänstgöring på Västbanken är en legitim måltavla i krig, på samma sätt som en amerikansk i Irak eller en turkisk soldat i Kurdistan eller en PKK-krigare också för den delen.

Men du anser tydligen att det är en terrorhandling att just döda turkiska soldater. I så fall förmodar jag att du betraktar just turkiska soldater som civila. Du kan ju fråga lite kurdiska bybor om hur de ser på den saken...

Andreas Jonson sa...

Bra skrivet Fredrik, du tog orden ur min mun. Jag förstår inte hur du tänker Lennart när du betraktar turkiska soldater som civila?

PKK har fortfarande stor stöd från kurdiska folket, både i Europa, Turkiet och Kurdistan.

Hur kan du påstå att PKK vill destabilera den demokratiska utvecklingen i Turkiet när PKK öppet sagt att man vill lösa det genom dialoger och inte genom krig.
Man vill helt enkelt vara med i det demokratiska utvecklingen.

Det är inte PKK du ska skylla på för terrorism, utan turkiska militären

Lennart sa...

Snälla, Fredrik, jag skrev bara att Du inte tar något tillfälle jag erbjuder att skriva att PKK är en terroriströrelse, som Du tar avstånd ifrån. Och det fortsätter. Jag räknar inte med något annat. Och jag har förstått att Du anser en debatt om Ingmar Karlsson viktigare än en om PKKs terrorism.

Och att Andreas inte anser att PKK är ansvarigt för sina terrordåd är ju intressant. Inga har drabbats hårdare av detta än just oliktänkande kurder. Men, de är ju sådana där undergivna kurder som sviker den rättfärdiga kampen.

Säkert skulle PKK vilja delta i fredliga förhandlingar. Det gör även Hamas, Hizbollah, Sendero Luminoso och FARC. Till dess fortsätter de med sina blodiga terrordåd.