lördag 15 maj 2010

En legendar har gått ur tiden

Rättviksbandyns store legendar, svensk bandys Store Grabb nr 36, Einar Tätting har gått ur tiden, 92 år gammal. Einars storhetstid var 30- och 40-talet. Landskamperna var färre under ofärdsåren. Att bli Stor Grabb på den tiden var större än idag. Einar Tätting var riktigt stor! Han gjorde sin och IFK Rättviks enda SM-final som 20-åring på Stockholms Stadion redan 1938.

Själv hade jag den stora förmånen att få se Einar på is i slutet av 50-talet, då jag ännu ej var tonåring. Einar hade väl redan lagt av, men ställde upp för sitt kära IFK när det behövdes. Det gick inte så fort på isen, men han var en trollkarl med klubba och boll. Bollen satt som fastklistrad på klubban. Annars ägnade han sig mest åt tennis på banorna som låg bara några meter från Prästskogsvallens bandyis.

När Rättviks nya bandyhall öppnades för första matchen den 28 november i höstas fanns Einar förståss på plats. Han tog med rullatorns hjälp emot den tusenhövdade publikens ovationer på isen. Det känns stort att Einar fick vara med, när detta stora steg i Rättviksbandyns elitsatsning togs. Bilden ovan tog jag efter sista matchen i våras, när IFKs allsvenska kontrakt var säkrat efter en första och rätt stapplande säsong. Einar ställde alltid upp. Låt Einar Tätting inspirera till nya segertåg för Rättviksbandyn!

Inga kommentarer: