lördag 1 maj 2010

1 maj

Under röda fanor tågar socialdemokraterna varje 1 maj. I år firade de tillsammans med kommunisterna i Vänsterpartiet - åtminstone här i Norrtälje. De sista veckorna har de ju tränat på sitt gemensamma valbudskap. Höj skatterna! Kläm åt de rika!

Ernst Wigforss' devis om att fattigdomen bärs bäst om den delas lika vädjar än idag till känslan av orättvisa, om inte alla har lika mycket eller lika lite. Varför ska den som arbetar dag och natt för att utveckla sitt företag ha mer än den som arbetar mellan 9 och 5, måndag till fredag? Är vi inte alla lika värda?

I Norrtälje talade socialdemokraternas trafikoppositionslandstingsråd Lars Dahlberg. Hans älsklingstema är att man ska betala samma låga biljettpris oavsett hur långt och hur ofta man åker med SLs ´kollektivtrafik. Att enhetstaxan leder till att fler åker kollektivt bara ibland i stället för att åka varje dag med månadskort, låtsas Lasse inte om. Han vet, men hoppas säkert att några ska gå på tricket.

När Lasse får tala utan risk att bli motsagd, kommer han säkert att hävda att SL-trafiken befinner sig i kaos. Då kommer han inte att berätta att fler åker med SL idag än de gjorde för fyra år sedan, när vänstern styrde i SL. Inte heller kommer han att berätta att betydligt fler är nöjda med sitt resande med SL än för fyra år sedan. Vill det sig illa, kommer han att uppprepa bluffen från landstingsfullmäktige för två veckor sedan, att de resande måste stå i brist på sittplats på Norrtäljebussarna. Om detta skrev jag i gårdagens Norrtelje Tidning under rubriken "Ta Bussen, Lasse!".

Inga kommentarer: