tisdag 23 december 2008

Välkommen uttalas olika på mandarin och taiwanesiska

Två pandabjörnar har anlänt till Taiwan från fastlands-Kina. De är en gåva från regimen i Beijing till den taiwanesiska huvudstaden Taipeh's Zoo. De hälsas välkomna inte bara av tusentals Zoo-besökare utan också av Taiwans nyvalde president Ma Ying-jeou, som företräder det gamla nationalistpartiet Kuo Min-tang. KMT invaderade Taiwan, när dess mandarintalande ledare tvingades fly fastlandet efter kommunisternas seger i inbördeskriget 1949. KMT var inte mindre finkänsligt i umgänget med den lokala taiwanesiska befolkningen än Mao på fastlandet.

När den mandarintalande presidenten Ma nyligen talade inför utländska media förklarade han däremot att den tibetanske ledaren och Nobelfredspristagaren Dalai Lama inte var välkommen till Taiwan. Under perioden 2000-2008 leddes Taiwan av det från början underjordiska oppositionspartiet DPP, som blev legalt i början av 90-talet. Dess ledare med rötter på Taiwan talar däremot taiwanesiska. Under deras ledning var Dalai Lama välkommen till Taiwan.

Taiwan med 23 miljoner invånare är i allt väsentligt en självständig stat. Framför allt är det en fullblodsdemokrati - en av de få i denna del av världen. Trots de massiva övergrepp som KMT utsatte oppositionen och det taiwanesiska folket för in på 80-talet, har Taiwan sedan dess utvecklats till en blomstrande demokrati. De forna ärkefienderna KMT och DPP har växlat vid makten, och växlingarna har gått konsitutionellt och ordnat till enligt konstens alla regler.

Ma Ying-jeous välkomnande av de två panda-ambassadörerna från Beijing och hans kalla hand till Dalai Lama visar dock att ordet Välkommen uttalas olika på mandarin och på taiwanesiska. Det gör tydligen också ordet solidaritet. Och solidaritet har inte Taiwan råd att avstå från.

4 kommentarer:

Anders Frick sa...

Hej Lennart,

Sant är att välkommen uttalas olika på taiwanesiska och mandarin. Dock talar de flesta människor i Taiwan just mandarin...

Vad som dock inte är sant är att presidenten sa att Dalai Lama inte är välkommen. Jag var själv på det mötet för utländsk media där presidenten sa detta (på engelska, för övrigt) och han påpekade att religiösa ledare mycket gärna är välkomna till Taiwan - men att det handlar om tajming. Presidenten tyckte helt enkelt inte att det passade med ett besök av Dalai Lama just nu.

http://www.frick.nu/blog/2008/12/dejt-med-presidenten/

Lennart sa...

Hej Anders,

ja 'just nu' är ju en bra ursäkt. Ska bli intressant att se, när det blir rätt tid för Ma Ying-jeou.

Jag träffade Ma första gången i februari 1997. Då var han på väg att lämna politiken efter att ha gjort en snabb karriär fram till justitieministerposten.

Redan ett år senare var han tillbaka, när KMT insett att man behövde en i folkets ögon ren och ny kandidat för att kunna återvinna borgmästarposten i Taipeh.

Ma vann medan de gamla KMT-rävarna tog stryk av Chen Shui-bien i presidentvalet 2000. Redan då insåg man att Ma var den enda som skulle kunna återvinna presidentposten.

Jag träffade sedan Ma vid ett besök i Stockholm, dit han kom för att som borgmäsater i Taipeh skaffa internationella erfarenheter inför kommande större uppgifter.

Ma har aldrig stått för en annan politik än KMT. Han är en pragmatiker som anpassar sig till vad som är lämpligt. Det var DPP som tog striden för demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter på Taiwan. Det var DPP som hälsade kinesiska dissidenter och Dalai Lama välkommen till Taiwan.

Ma talar förvisso mandarin liksom de flesta taiwaneser. Den indoktrineringen har KMT med framgång genomfört. Men kolla gärna hur många som talar taiwanesiska, det länge undertryckta ursprungspråket. Chen Shui-biens parafras vid presidentinstallationen i maj 2000på Mao's hälsning på Himmelska Fridens Torg i oktober 1949 var ingen tillfällighet "Taiwan har rest sig!".

Anders Frick sa...

Visst har Taiwan mycket att tacka DPP för, absolut. Men nog visste taiwaneserna vad de kunde förvänta sig när de valde Ma till president? Han har ju mycket riktigt varit med länge i politiken, så några större överraskande beslut kommer nog knappast att tas under hans tid som president.

Intressant att Ma har varit på besök i Stockholm, det var mer än vad jag visste. Internationella kontakter är ju jätteviktigt för Taiwan, så ju mer som politikerna här är ute och reser runt i världen, desto bättre. Det gynnar absolut Taiwan - oavsett om det är det gröna eller blå partiet som leder landet.

God jul!

Lennart sa...

Absolut, Anders! Beklagar långsamma rektioner, men de beror på både julvila och annandagsbandy resp -ishockey i Rättvik resp Leksand.

Ma är ju en mer öppen person gentemot omvärlden än Chen, som ju likt alldeles för många ledande DPP-are är väldigt inhemska och därför svårnåbara. Dit hör väldigt ofta också förmågan att tala engelska. Det bidrar säkert också till känslan hos många DPP-företrädare att vara underdog i förhållande till KMT-politiker ur landets toppskikt.

Den taiwanesiska opinionen är knepig att uttolka. Det är alldeles klart att den föredrar status quo. Men dess status quo ligger långt från den dröm om ett återförenat - i o f s inte längre kommunistiskt - som fortfarande dröms av många KMT-nostalgiker med rötterna på fastlandet. Ma har en balansgång att gå både gentemot Beijing och den taiwanesiska opinionen.

Jag önskar Dig också en både God Jul & Gott Nytt År på Taiwan. Är inte så lite avundsjuk. Hör gärna av Dig vid något hembesök i Stockholm!

Lennart