måndag 9 april 2018

Go home! Take 'em back, Viktor! And, leave!

49,5% av de 68% av Ungerns väljare som lade sin röst på Viktor Orban och kleptokraterna i hans entourage utgör en tredjel del av Ungerns väljakår. Man kan därför inte döma ut alla ungrare, vare sig de som röstade för något annat eller de som kände det lönlöst att rösta alls.
I valrörelsens slutspurt framträdde en kvinna från Sverige med ungerska rötter i TV-kampanjen och förklarade att man skulle rösta på Orban om man inte vill ha det som i Sverige. Gissningsvis har en hel del ungerska medborgare i Sverige också röstat på Orban.
För många av de i Ungern som röstat på Orban gäller att de i ett auktoritärt samhälle, där Orban och hans närmaste lagt beslag på alla viktiga media, inte haft tillräcklig information för att kunna se igenom Orbans xenofobiska budskap om att all migration är av ondo. Det kan inte ungrare i Sverige som stöttar Orban skylla på.
Till de senare finns därför bara ett budskap. Åk hem! I Sverige har vi inget behov av sådana snyltgäster. Lika lite som vi har behov av snyltgäster som Orbans Ungern i EU. Det är inte Orban som håller uppe Ungerns ekonomi utan miljarder av EU-pengar som strömmat in i olika biståndsprogram de senaste dryga tio åren.
Hur länge ska EU huka och fortsätta skicka in miljarder i Orbans Ungern? Det är dags att ställa Orban inför ett ultimatum. I EU gäller vissa värderingar. Om Orbans Ungern inte gillar dessa, så är det bara att lämna.
I SvD förklarade EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, en anständig person, att risken då är att Orban hamnar hos Putin. Och? Är det några som ska veta vad det innebär att leva under ryskt ok, så är det ungrare. Låt dem välja själva! I slutändan är det bara miljarderna från EU som räknas för dem.

Inga kommentarer: