lördag 16 januari 2016

Tsainami! ! !

Taiwan får sin första kvinnliga president - Tsai Ing-wen - vars parti DPP vinner en jordskredsseger över det mer Kina-vänliga KMT i dagens president- och parlamentsval på Taiwan.
Den forna militärdiktaturen under KMT och diktatorn Chiang Kai-shek demokratiserades från slutet av 1980-talet, då också oppositionspartiet DPP grundades av främst människor ur Taiwans ursprungsbefolkning. Av vilka många suttit i fängelse, tvingats i exil eller utsatts för våldsdåd av den forna KMT-regimen.
Det första direkta och demokratiska presidentvalet hölls 1996, då Lee Teng-hui, den förste ursprungstaiwanesen från KMT och den som ledde demokratiseringsarbetet vann. 2000 vann DPPs Chen Shui-bien och omvaldes 2004. 2008 vann KMTs Ma Ying-jeou och omvaldes 2012. Nu var det åter DPPs tur.
I årets val tycks Tsai Ing-wen vinna med större marginal än någon sedan Lee Teng-hui vann 1996. Att de alltmer etnonationalistiska ledarna för Kinas enpartidiktatur gör vad de kan för att hota taiwaneserna med sina krav på underkastelse och förening med Folkrepubliken Kina, visar också i dag taiwaneserna att de i en demokrati själva bestämmer sin framtid.
Det är en skam att världens demokratier vänder bort blicken i rädsla för Beijings hotfulla reaktioner. 23 miljoner människor lever i ett land som Beijing aldrig styrt sedan 1949 och egentligen aldrig tidigare heller. Vad säger Margot Wallström? Jo, det är mycket enklare att utmana en demokrati med sitt erkännande av Palestina än att se hur en av Asiens få fullblodsdemokratier fungerar, när diktaturens kreatur i Beijing och svenska affärsmän ställer krav.

Inga kommentarer: