tisdag 7 juli 2015

Demokrati på grekiska

Stolta greker jublar efter att ha satt EU på plats. Här ska ingen komma och skriva grekerna på näsan vad de ska göra! Folkomröstningen var demokrati på grekiska på samma sätt som varje gång tidigare. Grekerna röstade som vanligt för att någon annan ska betala för deras utsvävningar.
Grekland har varit med i EU sedan 1986 och har förmodligen fått ut mer av sitt medlemskap än någon annan EU-medlem både i form av direkt stöd och genom att mygla sig runt regelverken för att få ut stöd, som de aldrig haft rätt till. Det har vi inte hört ett ord om från herr Tsipras. Det är grekerna säkert också stolta över.
Grekland skulle förståss aldrig ha blivit medlem av Euro-gruppen, men genom att mörka det faktiska tillståndet tog man sig in för att ytterligare kunna få ut maximalt. Möjligen kan man klandra resten av Euro-gruppen för att inte tillräckligt hårdhänt ha synat Grekland. Men, det har ju Grekland sluppit undan så många gånger tidigare.
I Sveriges Radio har sedan folkomröstningsresultatet var klart en rad sverigegreker fått uttala sin stolthet och det rättvisa i att grekerna inte ska behöva böja sig för diktat från EU. Sveriges Radios journalister var mer intresserade av i vilken utsträckning Tsipras är en hjälte än vad resultatet faktisk innebär.
Innebörden av det är att det är mera rättvist att hårt pressade skattebetalare i Estland, Lettland, Litauen, Finland och Irland ska betala för att Grekland levt över sina tillgångar. Länder som alla på egen hand genomgått hårda ekonomiska kurer men också genomfört de reformer som grekerna vägrar. Men, även det är väl demokrati på grekiska. Någon annan ska betala.

Inga kommentarer: