söndag 2 mars 2014

Berlin 1936 - Sotji 2014

1936 lät en aningslös värld en maktgalen nationalistisk diktator sola sig i de Olympiska spelens glans i den tyska huvudstaden Berlin. Ett och ett halvt år senare gick den tyska fascismen in i det självständiga och demokratiska Tjeckoslovakien och annekterade Sudetområdet under förevändning att skydda den tyska befolkningsgruppen. Världen stod handlingsförlamad och fick betala ett fasansfullt pris innan den tyska fascismen till slut gick sin undergång till mötes 1945.
2014 lät en lika aningslös värld en lika maktgalen nationalistisk rysk diktator sola sig i de Olympiska spelens glans i Sotji. Man ska inte blanda ihop idrott och politik, ansåg den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg - aningslösheten personifierad. Allt glömt, ingenting lärt. Bara någon vecka senare gick den ryska fascismen in i det självständiga och demokratiska Ukraina för att annektera Krimhalvön under förevändning att skydda den ryska befolkningen. Den ryska fascismen visar sitt smutsiga tryne. Världen står lika handlingsförlamad. Hur högt ska priset bli denna gång?
I snart tjugo år har det svenska försvaret nedrustats, så att det bara är i tjänst vissa tider, vissa dagar. Reinfeldt och Borg fortsatte den väg som Persson och Tage G Pettersson anträtt. Otaliga förståsigpåare har ondgjort sig över den 'Rysslandsskräck' som man menar präglar dem som varnat för nedrustningen. Den ryska inmarschen i Georgien hösten 2008 räckte inte för att stoppa den raljerande agitationen mot 'Rysskräcken'. Det var Putin som, bombade Tjetjeniens huvudstad Groznyi tillbaka till stenåldern i slutet av 90-talet. Men, det är ju bara 'Rysskräck' att påtala Putins meritlista. Vad blir det slutliga priset mänskligheten får betala?

Inga kommentarer: