onsdag 27 oktober 2010

Välkommen Syrianska!

Frågan är om man alls kan överskatta betydelsen av att Södertäljes och väldigt många flers stolthet, Syrianska FC, gått upp i Allsvenskan i fotboll. En nystartad fotbollsklubb i de syrianska invandrarkretsarna i Södertälje på slutet av 70-talet har utvecklats till något väldigt stort.

Redan förra säsongen, den första i Superettan, nosade de rödgula på kvalplats, men förlorade i slutfasen till arga konkurrenterna Assyriska, som gjorde ett mindre lyckat gästbesök i Allsvenskan för några år sedan. Djurgårdspöbeln gjorde sitt beramade och skandalösa inhopp på Stadions gräsplan efter kvalmatchen mot Assyriska förra året. Det lågvattenmärket i svensk foboll slapp Syrianska undan. I år kunde inget stå i vägen för Syrianska.
Man kunde kanske t o m säga, att Syrianskas avancemang är det bästa som hänt Stockholmsfotbollen på länge, om det inte vore så att fotbollen i Södertälje befinner sig ljusår ifrån de pöbelfasoner som alldeles för länge tillåtits dominera de tre klassiska Stockholmslagens framträdanden. Fotboll är lek och ska ge utrymme för familjefest. Det var väldigt länge sedan på Stadion, Söderstadion eller på Råsunda. Nu finns det äntligen möjlighet till fotbollsfest på högsta nivå också för oss, som bor i Stockholmsregionen. Vi behöver bara åka till Södertälje.
Ett litet personligt glädjeämne är förståss att den av alla experter nedflyttningstippade nykomlingen Brage tog hedersamma 41 poäng i serien. Lika många vunna som förlorade matcher. Mot Syrianska spelade Brage 1-0 hemma och 1-2 borta. Jämnt så det förslår. Brage har kommit för att stanna på elitnivå.

Inga kommentarer: