tisdag 8 juni 2010

Public service - Goodbye!

Public service kallar en liten självtillvänd skara journalister, som framställer sig som allmänhetens osjälviska tjänare, den egna arbetsplatsen också kallad Sveriges Radio. På den arbetsplatsen odlar man myter i alla tänkbara kulörer av rött. Att man djupt missbrukar den monopolställning företaget givits av staten är det ingen där som funderar en tanke över. Det ses snarare som ytterligare en pluspoäng, som man ibland t o m går ut i skattefinansierade reklamkampanjer om.

I SRs flaggskepp Sommar, där den årliga presentationen av sommarens programvärdar upptar en mångdubbelt större sändningstid på nyhetsplats än smärre händelser av världspolitisk betydelse, presenterades idag i tårdrypande former public service-kårens särskilda favorit.

Kan någon tänka sig en knarklangare eller sexköpare efter avtjänat straff få visa upp sina mest mänskliga sidor som Sommarpratare? Självfallet inte! Hur skulle sådana brott någonsin kunna sonas? Men den som dömts för mord på en amerikansk polis har ju en helt annan ställning. Det har väl alldeles för många filmer visat vad amerikanska poliser är för typer. Å andra sidan får ju svenska polismördare också en mytisk presentation av svenska media. Månne mördade poliser har anhöriga - i Sverige och i USA?

Inga kommentarer: