måndag 10 september 2018

Inte riktigt som man trott!

Riksdagsvalet 2018 blev precis så dramatiskt som man kunde befarat. I det allra närmast dött lopp mellan de två blocken. Det som till slut blir störst är också just det, störst!
Den enda rimliga slutsatsen av detta är förståss att blockpolitiken överlevt sig själv. Ett bärkraftigt regeringsalternativ bör hämtas i politikens mittfält, över blockgränsen. Men, så resonerar ju inte partistrategerna. Då handlar det om det egna partiets framtid - inte Sveriges.
Men, resultaten för partierna blev inte lika dramatiska som man kunde trott. Visst gick sverigedemokraterna fram rejält, men blev med marginal varken riksdagens näst största parti eller ens i närheten av de 20% som partiet sett som golv och inte tak. Nu kan det också vara slut på gnället om att Sd alltid underskattas. Denna gång överskattades de. Med råge!
Ett betydligt bättre valresultat än befarat gjorde det parti som med Stefan Löfven burit statsministerposten. Klart störst!
Valets stora förlorare är moderaterna. Inget parti förlorade till närmelsevis så stor andel av sin väljarkår från 2014 som de. Och då var det ett förlustval. Visst vore det anmärkningsvärt om valets största förlorare besätter statsministerposten! Tala om att inte lyssna på väljarna!

Inga kommentarer: