fredag 17 januari 2014

Som natt och dag!

För en vecka sedan såg jag Ljusdals BK ta emot Bollnäs GIF i ett av vinterns många Hälsingederbyn i bandy. Bollnäs lyckades till slut ta sig ikapp till viktiga 3-3 i kampen för att ta sig till slutspel. Stor del i den prestationen stod Bollnäs Flames för. Bollnäsklacken stöttade med enorm stolthet och lojalitet sitt lag utan minsta paus. Strongt!
I kväll var det dags för Edsbyn att gästa IP i Ljusdal. För mig som haft Byn som favorit i de högsta bandysammanhangen de senaste tio åren med den enastående serien av 5 SM-guld, var det en besvikelse att få uppleva Red Farmers från Edsbyn. I stället för att heja på sitt rödblåa lag, som rätt komfortabelt vann matchen med 8-2, så ägnade sig Edsby-klacken åt att långa stunder håna hemmalaget. Man förstår i vilken kultur Edsbyn utvecklar en del av sina (tack och lov f.d.) bandydomare. "Sportslighet" är ett ord som tydligen saknas i vokabulären.

2 kommentarer:

Wictor Engstrand sa...

Tjenare!

Vad var det som vi sjöng som retade dig så mycket?

Lennart sa...

Tack, Wictor, för frågan och att Du kör med öppet visir! Det uppskattar och respekterar jag.
Jag har länge retat mig på den utveckling som ägt rum främst i Stockholm, där det egna lagets klack ägnar sig mer åt att håna motståndarna än att tala väl om sina egna. När Leksand spelar på Hovet, skanderar AIK- och Djurgårdsklacken "Vi hatar Leksand", medan Leksandsklacken svarar "Vi älskar Leksand". Och inte skulle Leksandsklacken på hemmaplan skandera "Vi hatar AIK"!
På IP i Ljusdal i fredags sjöng Red Farmers med stor inlevelse i mitten av andra halvlek, när Edsbyn rann ifrån LBK, i närmare tio minuter "Vi kan spela bandy. Det kan inte Ni." Det handlade knappast om Red Farmers utan om de två lagen på isen. Detta alternerades sedan med "Vi ska upp. Ni ska ner."
När Bollnäs Flames stod på läktaren en vecka tidigare handlade det bara om att peppa det egna laget.
Extra trist upplevelse för mig, då jag är en stor anhängare av just Edsbybandyn. Läs min blogg 27 oktober 2008. Trots detta lever jag i hoppet om ett rödblått gäng i SM-finalen även i år.